Analysutbildning
Få ut mer av era undersökningar
– från data till relevanta slutsatser
Många organisationer och företag samlar på sig kunskap i form av undersökningar, uppföljningar, statistik och erfarenheter. Men att kunskapen finns, betyder inte att den automatiskt är användbar för utveckling av verksamheten. Vad säger egentligen all data om verksamhetens kvalitet? Hur ska man tolka siffror som pekar åt olika håll? Och vad behövs för att nå målen?
Med vår Analysutbildning blir du och din organisation bättre på att dra slutsatser från olika typer av underlag. Ni får lära er att tolka och använda data på ett relevant sätt men också att använda slutsatserna som ett stöd i verksamhetsstyrning och beslutsprocesser. Utbildningen varvar teori med praktiska exempel, bland annat genom verksamhetsanpassade gruppövningar. Efter utbildningen kommer du och dina kollegor:
Känna en ökad säkerhet i genomförandet av en analys.
Veta hur ni arbetar med analys i det dagliga arbetet.
Få användbara metoder för hur ni hanterar osäkerhet som tidsnöd och brist på data.
Skapa ett gemensamt ramverk för hur ni pratar om analys inom er organisation.
Förstå hur ni presenterar analysen så lättillgängligt, trovärdigt och användbart som möjligt.
Innehåll i utbildningen
Utbildningens utformning anpassas i dialog med dig som uppdragsgivare. Kursen kan omfatta allt från en halvdag till två heldagar, under ett eller flera tillfällen. Exempel på moment som kan ingå är:
Att möta mottagarnas behov
För att en analys ska bli användbar krävs att den möter ett kunskapsbehov. Men eftersom varje mottagare har olika mandat, handlingsutrymme och ansvar har de också olika behov. Utbildningen lär er att identifiera vem som behöver veta vad, och vilka frågor analysen behöver besvara för att bli så användbar som möjligt för mottagarna.
Olika typer av analys
Vad kännetecknar en bra analys och hur skiljer den sig från ett referat eller en sammanfattning? Centrala delar av analysarbetet är klassificering och jämförelser men också kartläggning och förklaring av mönster. Vi går igenom varje del, pedagogiskt steg för steg, och hur ni kan arbeta med beskrivande respektive förklarande analys. Ni får också träna på analys i övningar som utgår från ert dagliga arbete.
Hantering av osäkerhet
Begränsningar som tidsbrist och brist på data gör att det ofta finns en osäkerhet i analysarbetet – men beslut måste fattas ändå. Under utbildningen går vi igenom olika metoder för att hantera osäkerhet utifrån praktiska exempel. Vad får till exempel en låg svarsfrekvens för konsekvens för slutsatserna? Vad är skillnaden på symptom och rotorsak och hur kan vi arbeta med triangulering av datakällor för att minska osäkerheten?
Rätt presentation för rätt målgrupp
För att analysen ska kunna bidra till utveckling räcker det inte att den är rätt utförd. Resultaten och slutsatserna måste också presenteras på ett lättillgängligt sätt. Med mottagarna som utgångspunkt går vi igenom allmänna riktlinjer och hur man bör tänka kring innehåll, upplägg och form.
För dig som är chef, strateg eller utvecklare
Utbildningen passar alla organisationer som vill bli bättre på att tolka, analysera, presentera och använda resultat från undersökningar. På Strategirådet utbildar vi bland annat strateger, verksamhetsutvecklare och chefer med uppföljningsansvar inom äldreomsorg, förskola, socialtjänst och förvaltningsledning. Vi har lång erfarenhet av analys inom offentlig sektor och många exempel från verkligheten som vi kan dela med oss av.